לוקסור

תוכן עניינים

העיר לוקסור מכונה "המוזיאון הפתוח הגדול בעולם" משום שהיא נמצאת במיקומה של העיר העתיקה תבאי, אשר הוקמה כבר במאה ה-32 לפנה"ס והייתה בירת מצרים העליונה (דרום מצרים) מהמאה ה-11 לפנה"ס ועד לשנת 663 לפנה"ס.

בשטח העיר לוקסור נמצאים מקדשים מהמפורסמים ביותר במצרים, ביניהם מקדש קרנק (או כרנך) ומקדש לוקסור. בצדו השני של הנילוס, על הגדה המערבית, נמצא הנקרופוליס של תבאי, שכולל מקדשים וקברים רבים: עמק המלכים, עמק המלכות, דיר אל בחרי ועוד. העיר לוקסור היא מוקד תיירות מרכזי במצרים ואחד האתרים האהובים על המבקרים מכל העולם. כמעט כל טיול מאורגן למצרים כולל ביקור של יום לפחות (אם לא יותר) בלוקסור ולא כדאי לכם לפספס אותה גם אם אתם יוצאים לטיול עצמאי.

איפה נמצאת לוקסור?

העיר לוקסור נמצאת בדרום מצרים על הגדה המזרחית של הנילוס, מצפון לאסואן. כאמור, לוקסור ממוקמת על חורבותיה של העיר תבאי, בירת מצרים העתיקה. המרחק בין קהיר ללוקסור הוא כ-700 ק"מ (כ-500 ק"מ בקו אווירי). באוטובוס או בנהיגה עם הרכב אפשר להגיע מקהיר ללוקסור ב-8 שעות. הנסיעה ברכבת לוקחת כ-10 שעות ואפשר לעשות את זה ברכבת לילה עם אפשרות לינה (sleeper). אבל הכי פשוט להגיע בטיסה מקהיר אל נמל התעופה של לוקסור. הטיסה נמשכת שעה בלבד. טיסה בכיוון אחד עולה לרוב בין $60 ל-$75.

פסל במקדש קרנק, לוקסור, מצרים

לוקסור – אטרקציות

לוקסור היא מאתרי התיירות הפופולריים במצרים ובסביבתה נמצאים מקדשים מהמפורסמים ביותר בעולם. כמעט כל טיול מאורגן למצרים כולל ביקור בלוקסור והאטרקציות שנמצאות בה ובקרבתה הן הסיבה לכך.

מקדש קרנק

מקדש כרנך (או קרנק) הוא האתר התיירותי המפורסם ביותר במצרים אחרי הפירמידה הגדולה של גיזה ונחשב לאתר הדתי העתיק הגדול בעולם. זהו אתר ארכיאולוגי עצום השוכן על גדתו המזרחית של הנילוס וכולל ארבע מתחמים: מתחם אמון-רע (האל הראשי של תבאי, אשר נזכר אפילו בתנ"ך), מתחם האלה מות (קרי: MUT), מתחם האל מונטו והמקדש של פרעה אחנתון (אמנחותפ הרביעי). מתחם מקדשי כרנך הוקם בתקופת הממלכה התיכונה בין 2,000 ל-1,750 לפנה"ס והיה בשימוש עד לתקופת מצרים התלמיית – בין 305 ל-30 לפנה"ס. בפרק הזמן הזה בנו במתחם כשלושים מלכים שונים, מה שהפך אותו למגוון ומרשים במיוחד. מקדש כרנך הוכרז כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו בשנת 1979.

מתחם אמון-רע הוא היחיד הפתוח לציבור במקדש קרנק. שטחו של המתחם הוא כ-250,000 מ"ר והוא מכיל מספר פסלים ענקיים וכן את אחד האובליסקים הגדולים ביותר הידועים, ששוקל 328 טון וגובהו 29 מטר. במחתם ישנה גם בריכה מלבנית שנחשבת קדושה והיה שם אפילו קיר עם שמות 61 מלכים מצרים, אך הוא הועבר לצרפת ומוצג כיום בלובר. במתחם אמון-רע ישנו רק תעתיק של הקיר המקורי.

במקדש קרנק ניתן לצפות גם במופע אור-קולי מרהיב שמתאר את ההיסטוריה של תבאי והפרעונים ששלטו בה. המופע "מקים לחיים" את הפרעונים והם מספרים בו את סיפורו של המקדש ושל האל אמון.

צריכים עזרה בהוצאת ויזה?
נשמח לסייע

מקדש לוקסור

גם מקדש לוקסור נבנה עבור שלישיית האלים של תבאי: אמון, אשתו מות ובנם ח'ונסו. מקדש לוקסור נבנה בתקופה מעט מאוחרת יותר – תקופת הממלכה החדשה (סביבות 1,400 לפנה"ס). בשנת 1979 בוכרז גם מקדש לוקסור כאתר מורשת עולמית. במקדש לוקסור נמצאת שדרת ספינקסים שאורכה 3 ק"מ ובעבר חיברה בין מקדש לוקסור לכרנך. השדרה נקראת פילון רעמסס השני, על שם הפרעה שבנה אותה. בכניסה לפילון ישנם שני פסלים גדולים של רעמסס השני ומצד אחד גם אובליסק ענק. פעם היו שם שניים, אבל הצרפתים לקחו גם מכאן מזכרת והאובליסק הזה נמצא כיום בכיכר הקונקורד בפריז.

במקדש לוקסור תמצאו גם את הפילון והאכסדרה של אמנחותפ השלישי, האולם של אותו פרעה, חצר רעמסס השני, הקפלה שבנה אלכסנדר הגדול כשכבש את האזור ואפילו את מסגד אבו אל-חג'אג'. המסגד הוקם מעל המקדש והדבר נחשף רק במאה ה-19 על ידי ארכיאולוגים צרפתים, אשר חפרו ומצאו את המקדש.

מקדש לוקסור, מצרים

 

עמק המלכים

בגדה המערבית של הנילוס נמצאת הנקרופוליס (עיר המתים) של תבאי, בה נמצא עמק המלכים המפורסם. כאן קבורים רבים ממלכי מצרים בין השנים 1539 לפנה"ס ל-1075 לפנה"ס. בעמק המלכים ישנם כ-65 קברי פרעונים שהתגלו, ביניהם קבריהם של תות ענח' אמון, רעמסס הראשון והשני, סתי הראשון, אחאנתון ועוד. רוב הקברים המפורסמים נמצאים בעמק המזרחי. בעמק המערבי ישנו רק קבר אחד הפתוח לציבור – קברו של איי, יורשו של תות אנח' אמון. קברי הפרעונים מעוטרים בציורי קיר יפהפיים וחלקם עצומים בגודלם ומכילים חדרים רבים.

חלק מהקברים הינם כנראה של אצילים שלא היו מלכים וחלקם לא זוהו על ידי ארכיאולוגים. לגבי חלק מהמומיות ישנה מחלוקת למי הן שייכות. קברי האצילים אינם מעוטרים כמו קברי המלכים. האתר הוכרז גם הוא כאתר מורשת עולמית ב-1979.

היכל קבורה עם הירוגליפים בעמק המלכים, מצרים

דיר אל-בחרי

זהו עוד אתר קבורה מרשים הכולל מקדשים שנמצא בנקרופוליס של תבאי ומוכר גם הוא כאתר מורשת עולמית. בדיר אל בחרי נמצאים שלושה מקדשים: מקדש מנחותפ, חתשפסות ותחותמס השלישי. מנחותפ השני מהשושלת ה-11, שאיחד את מצרים בתחילת תקופת הממלכה התיכונה, הוא זה שהחל את הבנייה במתחם. מנחותפ בנה לעצמו מקדש קבורה יוצא דופן עם חצר קדמית ענקית ואולם פנימי שנחצב לתוך הצוק. חתשפסות מהשושלת ה-18 בנתה לעצמה אף היא מקדש קבורה דומה בהשראת מקדש מנחותפ. מקדש חתשפסות מורכב יותר ומכיל קפלות ובתי מקדש לאלים שונים. מקדש תחותמס השלישי מאוחר יותר וקטן יותר והוא מוקדש לאל אמון.

כדור פורח בלוקסור

אם אתם מחפשים דרך אלטרנטיבית לחוות את לוקסור ומקדשיה המרהיבים, תוכלו לעשות זאת ממעוף הציפור – או הכדור הפורח, ליתר דיוק. חברות רבות מציעות לכם תצפית על לוקסור מתוך כדור פורח בזריחה בעבור $38-$69 לסיור של כ-45-75 דקות (כ-3 שעות כולל הסעה מהמלון ובחזרה). יש חברות שמשלבות את החוויה עם סיור רגלי במקדשים, מה שלוקח כיום שלם. יש אפילו דילים משולבים לשיט מהעיר אסואן ללוקסור וטיסה בכדור פורח.

כדורים פורחים מעל לוקסור בזריחה

לוקסור – מזג אוויר

לוקסור נמצאת בדרום מצרים, עמוק בתוך מדבר סהרה, מה שאומר שמזג האוויר באזור חם ברוב ימות השנה ולא יורד כאן גשם בכלל. חודשי החורף הם המומלצים לביקור בלוקסור עם טמפרטורות שנעות סביב 22-25 מעלות בשעות היום ו-7-10 בשעות הלילה. בחודשי הקיץ, לעומת זאת, הטמפרטורות יכולות להגיע ל-40-43 מעלות בשעות היום, מה שהופך את העונה הזו לפחות פופולרית בלוקסור.

בסתיו ובאביב מזג האוויר עשוי להיות נעים יותר, אם כי כדאי להיות מוכנים לימים של 35 מעלות ומעלה גם בחודשים אלו. אך בשעות הלילה בעונות המעבר מזג האוויר נעים ביותר באזור לוקסור.

אהבתם? שתפו את המאמר!