אלכסנדריה

תוכן עניינים

העיר אלכסנדריה שבמצרים

העיר השניה בגודלה במצרים היא – אלכסנדריה, עיר חוף מצרית אשר משמשת גם כשער המערבי של מצרים לאירופה. העיר נקראת על שמו של אלכסנדר מוקדון ("אלכסנדר הגדול") אשר כבש אותה בשנת 332 לפני הספירה. לאחר מותו של אלכסנדר, שלט בעיר אלכסנדריה (ובכל מצרים ההלניסטית) תלמי הראשון, אשר היה גנרל בצבאו של אלכסנדר.

העיר הוקמה במטרה להציג לעולם את התרבות ההלניסטית והיא מייצגת את החיבור בין מצרים ויוון. אלכסנדריה נמצאת על חוף הים התיכון במרחק של כ-200 ק"מ מהעיר קהיר ואפשר להגיע מקהיר אל אלכסנדריה באמצעות רכבת, כאשר משך הנסיעה נע בין שעתיים לשלוש שעות וחצי, תלוי אם מדובר על רכבת ישירה או רכבת שמבצעת עצירות בתחנות נוספות בדרך.

בעברה, היתה העיר מוקד משיכה לאמנים וסופרים רבים שהגיעו אליה מכל רחבי העולם. כיום, מדובר ביעד תיירותי מוביל וזאת בשל רצועת החוף המרשימה אשר הופכת אותה ליעד בולט לחופשות קיץ של העם המצרי, ובנוסף עדיין יש מגוון רחב של מלונות באוזר אלכסנדריה במידה ואתם רוצים להעביר שם את הלילה.

העיר אלכסנדריה שבמצרים

המגדלור של אלכסנדריה

מבנה זה, אשר מכונה גם "המגדלור של פארוס", הצליח להיכנס לרשימה המכובדת של שבעת פלאי העולם העתיק. הוא נבנה במאה ה-3 לפני הספירה בחצי האי פארוס ובזמנו נחשב למבנה הגבוה בעולם, כ-130 מטרים וגם למגדלור הראשון בעולם.

מי שבנה את המגדלור היה האדריכל סוסטרטוס מקנידוס, אשר הקים אותו לזכרה של ארוסתו האתונאית אשר הספינה שבה שטה ביחד עם הוריה במטרה לבקר את סוסטרטוס באלכסנדריה, נטרפה ועלתה על שרטון. לאחר מקרה זה הוא החליט על בניית המגדלור של אלכסנדריה, שהיווה מצבת זיכרון שגם תמנע מקרים טרגיים נוספים כמו המקרה הנ"ל.

בעקבות רעידות אדמה אשר פקדו את אלכסנדריה, נפגע ונהרס מבנה המגדלור. הסולטן הממלוקי קווטביי (קאית באי) השתמש באבנים והשרידים של המגדלור לצורך הקמת מבצר (מצודה) בשנת 1940.

יחד עם זאת, רבים סבורים כי חלקו העליון של המגדלור נפל במהלך רעידות האדמה אל תוך מי הים התיכון וארכיאולוגים רבים מתכננים למשות את החלקים מהמים ולבחון האם באמת מדובר בחלקיו של המגדלור או שמא בחלקים של מבנים עתיקים אחרים שהוקמו בעבר באלכסנדריה.

צריכים עזרה בהוצאת ויזה?
נשמח לסייע

אטרקציות בעיר אלכסנדריה שבמצרים

נוסעים לטיול עצמאי במצרים ותוהים מה יש לעשות בעיר אלכסנדריה? אז האמת היא שיש לא מעט אטרקציות מעניינות ששווה לבקר בהן. כך למשל, תוכלו לבקר בקטקומבות (מבנה קבורה עתיק) לטייל על גשר סטנלי, לבקר במצודת קאית באי המפורסמת וגם בספרייה הגדולה החדשה של העיר. הנה סקירה מורחבת של כל האטרקציות המרכזיות באלכסנדריה.

אטרקציות בעיר אלכסנדריה שבמצרים

המצודה של קאית באי

על חורבות המגדלור הענקי של אלכסנדריה, הוקמה מצודת קאיתבאי על ידי הסולטן הממלוקי אל-אשרף-סיף אל-דין קאיתבאי. הסולטן שלט במצרים במהלך המאה ה-15 וניצח קרבות רבים בין היתר בשל המבנים המרשימים שבנה ברחבי מצרים. אם אתם מבקרים בעיר אלכסנדריה, מומלץ לבקר גם באזור המצודה ולצפות בנוף הים והסירות שבנמל.

המצודה של קאית באי

גשר סטנלי

הגשר הראשון שנבנה במצרים מעל הים הוא גשר סטנלי בעיר אלכסנדריה, אשר נבנה בשנת 1990. הגשר קרוי על שמה של שכונת סטנלי שממוקמת בסמוך למרכז העיר של אלכסנדריה. אורכו הוא כ-400 מטרים והרוחב שלו הוא כ-30 מטרים. הגשר משמר את הסגנון האדריכלי של העיר ובקרבתו יש מסעדות מצוינות שבהחלט שווה לבקר בהן.

גשר סטנלי

הספריה הגדולה באלכסנדריה

בעברה ספריית אלכסנדריה היתה הספריה הגדולה והמפורסמת ביותר של העולם העתיק והיוותה כמרכז הידע והמדע של העולם היווני-רומי, ביחד עם המוזיאון הצמוד לה.

הספרייה נהרסה, או יותר נכון נשרפה, במהלך המאה ה-4 לספירה ויש סברות רבות אודות הגורם האחראי לשריפה, כאשר חלק סבורים שהיה זה יוליוס קיסר שגרם להשמדתה, בעוד אחרים טוענים שמי שאחראי למעשה היה הקיסר תיאודוסיוס הראשון.

גם שמו של עמר בן אלח'טאב, מייסד האימפריה המוסלמית, נקשר בהשמדתה של הספרייה הגדולה של אלכסנדריה והסיבה לכך הייתה ככל הנראה העובדה שהדברים שהוצגו בספרים, סתרו את הקוראן.

בשנת 2002 הוקמה ספריה חדשה בשם ביבליוטקה אלכסנדרינה אשר נמצאת בסמוך למיקומה של הספרייה הישנה ומדובר במבנה בעל עיצוב מודרני מרשים למדי.

הספריה הגדולה באלכסנדריה

הספריה מהווה מקום ללימוד על התרבות המצרית ועברה של המדינה והיא מוקד משיכה לצעירים מכל רחבי מצרים וגם לחוקרי תרבויות מכל העולם. ניתן לערוך סיור מודרך במקום או להסתובב באופן חופשי אך יש לקחת בחשבון שבמקרים רבים יש תורים ארוכים למדי.

הספריה מהווה מקום ללימוד על התרבות המצרית

הקטקומבות של קום אל שוקפה

מערכת של שלוש קומות אשר שימשה לקבורה בין המאה השנייה למאה הרביעית לפני הספירה. בקטקומבות תוכלו לצפות בעיטורים המיוחדים בעלי אלמנטים שונים של התרבות המצרית, הרומית והיוונית.    מדובר בחוויה מרתקת שלוקחת אותנו אל בטן האדמה ומספקת הצצה מרתקת על העבר והתרבות ההיסטורית של מצרים.

יהדות אלכסנדריה

בעבר, התגוררו במאה ה-19 בעיר אלכסנדריה במצרים כ-4,000 יהודים בעוד בראשית המאה ה-20, חיו בה על פי ההערכות כ-20 אלף יהודים. בסמוך להקמת מדינת ישראל, היו בעיר אלכסנדריה על פי ההערכות למעלה מ-40 אלף יהודים אשר עזבו את מצרים ועלו ארצה עם הקמת המדינה.

בית כנסת "אליהו הנביא" באלכסנדריה

הוקם על ידי הקהילה היהודית שהתגוררה בעיר אלסנדריה בשנת 1850. האתר שופץ לאחרונה על ידי ממשלת מצרים, כאשר תהליך השיפוץ לקח כשלוש שנים והסכום שהושקע במסגרת עבודות השיפוץ מוערך בכ-4 מיליון דולרים. כיום המקום פתוח למבקרים אך לא נערכות בו תפילות מאחר והקהילה היהודית באלכסנדריה קטנה מאוד ומונה על פי ההערכות כ-20 יהודים בלבד. בית הכנסת נמצא ברחוב דניאל וסגור בשישי ושבת.

אולי יעניין אותך גם:

שאלות נפוצות על העיר אלכסנדרייה

שניה לפני שאנחנו מסיימים, ריכזנו בעמוד זה את השאלות הנפוצות ביותר אשר נשאלו על ידי גולשי האתר שלנו:

העיר שוכנת בחלקה הצפוני של מצרים, בדלתא של נהר הנילוס, על שפת הים התיכון.

העיר נוסדה בשנת 334 לפני הספירה על ידי אלכסנדר מוקדון והיא גם קרויה על שמו.

כפי שרשמנו בהרחבה בעמוד, ניתן לסייר בספרייה הגדולה, בקטקומבות של קום אל שוקפה ולבקר בגשר סטנלי ומצודת קאית באיי.

אהבתם? שתפו את המאמר!