קהיר

תוכן עניינים

קהיר, בירת מצרים, נמצאת בצפון מצרים על גדות נהר הנילוס מדרום לדלתא של הנילוס. פירוש השם קהיר בערבית – אלְקָאהִרַה – הוא "המנצחת." המטרופולין קהיר רבתי הוא העיר הגדולה ביותר באפריקה, במזרח התיכון ובעולם הערבי.

קהיר היא העיר החשובה במצרים והינה יעד אהוב ומוכר למטיילים ישראלים כבר שנים רבות. היא קרובה, זולה יחסית וטומנת בחובה אטרקציות ואתרי תיירות רבים האהובים על מבקרים מכל העולם. כמובן שקהיר לא רחוקה ממתחם הפירמידות בגיזה, אתר התיירות מספר 1 במצרים. אבל גם בעיר קהיר עצמה יש הרבה מאוד מה לעשות. בכתבה זו נספק לכם את כל מה שאתם צריכים לדעת כדי לתכנן ביקור בקהיר.

מפת קהיר

קהיר ענקית ומחולקת לרובעים ושכונות שונות. אז קודם כל נעשה לכם סדר כדי שתבינו איפה נמצאות רוב האטרקציות ותוכלו לבחור מלון בקהיר ולתכנן את הטיול שלכם.

העיר העתיקה וקהיר האיסלאמית הן השכונות בהן רוב התיירים מתמקדים – ביחד עם העיר התחתית ו-Garden City. כל הרובעים הללו נמצאים בסמוך אחד לשני במרכז העיר לאורך הגדה המזרחית של הנילוס. גם רובע זמאלכ נמצא לא רחוק משם – על האי ג'זירה שבנהר הנילוס, המחובר בגשרים לשתי הגדות ממזרח וממערב.

עיר המתים נמצאת ממזרח לקהיר האסלאמית – בקצהו הצפון מזרחי של פארק אל-אזהר. מדרום-מזרח לפארק תוכלו למצוא את מנשייה נאצר, המכונה "עיר הזבל." על כל האטרקציות הללו תוכלו לקרוא בעמוד זה.

שדה התעופה הבינלאומי של קהיר נמצא מצפון-מזרח לעיר וקהיר החדשה נמצאת מדרום-מזרח לשדה. ממערב לנהר הנילוס תוכלו למצוא את גיזה, שם נמצא גם מתחם הפירמידות של גיזה, שהוא חלק מקהיר רבתי, אך עליו נרחיב בעמוד נפרד.

קהיר – אטרקציות

בקהיר יש הרבה מה לעשות ולכן אספנו עבורכם כאן המלצות לאתרי תיירות פופולריים בקהיר. אם אתם מתכננים ביקור בקהיר, במיוחד במסגרת טיול עצמאי ואפילו עם ילדים, יש מגוון אטרקציות שוות שאסור לפספס.

קהיר העתיקה

העיר העתיקה של קהיר כוללת את הרובע הקופטי ופוסטאט – האזור העתיק ביותר בקהיר. בקהיר העתיקה תמצאו אתרים בעלי חשיבות היסטורית כגון כנסיית האחיזה הקופטית מהמאה ה-3 לספירה, נמל בבל, המוזיאון הקופטי שהוקם ב-1910 וגם בית הכנסת בן עזרא, עליו נרחיב בהמשך.

מצודת קהיר

המצודה נקראת גם מצודת צלאח א-דין על שם השליט האיובי שהקים אותה כדי להתגונן מפני הצלבנים בין 1176-1183. צלאח א-דין החליט להקיף את קהיר ופוסטאט (שהינה חלק מקהיר כיום) בחומה אחת כדי להגן על שתי הערים באמצעות כוח צבאי יחיד. החומה הושלמה רק לאחר מותו (במאה ה-13) והמצודה שימשה כמרכז השלטוני של מצרים עד שנות ה-60 של המאה ה-19, אז העביר איסמאעיל פאשה את מושב הממשלה לארמון עבאדין בשכונת איסמאעיליה.

בשטח מצודת קהיר נמצאים שלושה מסגדים שהוקמו על ידי שליטים שונים: מסגד א-נאסיר מוחמד קאאלון של השושלת הבחרית מהמאה ה-14, מסגד סולימאן פאשה מהמאה ה-16 ומסגד טוסון פאשה מהמאה ה-19 (שני האחרונים נבנו על ידי העות'מאנים). בנוסף, במצודה נמצאים 4 מוזיאונים: המוזיאון הצבאי המצרי, מוזיאון אל-גווארה, מוזיאון המשטרה ומוזיאון הכרכרות.

מסגד ומדרסת סולטאן חסן במצודת קהיר בשקיעה, מצרים
מסגד ומדרסת סולטאן חסן במצודת קהיר בשקיעה, מצרים

כיכר תחריר

כיכר תחריר (או א-תחריר), שמשמעות שמה הוא "כיכר השחרור," ניצבת במרכז קהיר. בוודאי שמעתם את השם לאחר הפגנות 2011 במסגרת מה שכונה "האביב הערבי," שלאחריהן נאלץ הנשיא דאז חוסני מובארכ להתפטר, אבל כיכר תחריר מילאה תפקיד מרכזי בקהיר שנים רבות קודם לכן.

מסביב לכיכר א-תחריר ניצבים מבנים בעלי חשיבות רבה כמו המוזיאון המצרי, מטה הליגה הערבית, קמפוס האוניברסיטה האמריקאית, בניין המוג'מע המכיל משרדי ממשלה שונים, מלון הנילוס ומטה המפלגה הלאומית הדמוקרטית (שהייתה המפלגה השלטת במצרים עד 2011).

ב-2020 עברה כיכר תחריר שיפוץ ששינה לחלוטין את פניה. הוצבו בה מונומנטים פרעוניים כגון 4 ספינקסים מאבן חול שהועתקו מלוקסור, אשר מקיפים כעת את אובליסק השיש שנמצא במרכז הכיכר. בנוסף, האבטחה בכיכר הודקה – יש הטוענים כדי למנוע מהומות והפיכות נוספות.

מסגד אל-אזהר

זהו אחד המסגדים העתיקים והחשובים במצרים בפרט ובעולם הערבי בכלל. מסגד אל-אזהר נפתח בשנת 972. הוא הוקם על ידי השושלת הפאטמית, אשר בניה ראו עצמם צאצאיה של בתו של הנביא מוחמד, פאטמה אלזהראא'.

אל-אזהר הוא מוסד הלימוד החשוב ביותר בעולם הסוני. אקדמיית אל אזהר היא המובילה בעולם המוסלמי בתחומי השריעה, התיאולוגיה והשפה הערבית. האימאם הגדול שעומד בראש מועצת אל-אזהר, המכונה שיח' אל-אזהר, הוא דמות מפתח בעולם המוסלמי. אוניברסיטת אל-אזהר, אשר כבר התרחבה ועברה לקמפוס שני בצפון קהיר, מלמדת כיום גם מדעים כלליים, אך היא מקבלת רק סטודנטים מוסלמים ומקיימת הפרדה מלאה בין גברים לנשים.

מסגד אל-אזהר כולל חמישה מינרטים בסגנונות שונים (זכר לשושלות השונות ששלטו בו), אולם בית משפט משיש לבן, שתי מדרסות ובתי ספר דתיים. במסגד יש חלקים שנותרו מאז הקמתו, אך חלקים אחרים נוספו מאוחר יותר או שוחזרו.

אוניברסיטת ומסגד אל-אזהר במרכז קהיר, מצרים
אוניברסיטת ומסגד אל-אזהר במרכז קהיר, מצרים

ח'אן אל חלילי

מה שהתחיל כמקום מפגש של שיירות במאה ה-14 הפך לשוק הגדול והמרכזי של קהיר. זהו אחד מאזורי המסחר הקדומים בעולם ותוכלו למצוא בו אין ספור סמטאות עם דוכנים משלל סוגים: בגדים, ריהוט, תכשיטים, כלי נחושת, מנורות, ממתקים, מזכרות ועוד.

השוק בחאן אל חלילי אמנם הפך תיירותי מאוד, אך מספר בתי מלאכה מקומיים המייצרים סחורה ייחודית עדיין פעילים במקום. השוק נמצא לא רחוק ממסגד אל-אזהר וממסגד חוסיין.

בית הכנסת בן עזרא

בית כנסת זה נמצא ברובע הקופטי בפוסטאט שבו נמצאה גניזת קהיר, אוצר בלום של יותר מ-100,000 דפים של כתבי קודש, ספרים, מכתבים ומסמכים שונים בעברית, ארמית, פרסית, ערבית, יידיש ולטינית. מסמכי הגניזה הקהירית הועברו לספריות ברחבי העולם וגילויים הביא למהפכה בחקר ההיסטוריה היהודית והכללית של ימי הביניים.

בית הכנסת עצמו נבנה בשנת 882 לספירה על חורבות בזיליקה של כנסייה קופטית. אברהם בן עזרא מירושלים היה זה שרכש את הקרקע ועל שמו נקרא בית הכנסת. על פי המסורת המקומית, בית הכנסת הוקם במקום שבו נמצא משה רבנו כתינוק. הרמב"ם התפלל בבית כנסת זה גם כן כאשר היה במצרים. בית הכנסת עבר עבודות שיפוץ ושימור רבות מאז הקמתו ובסוף המאה ה-20 אף נבנתה בו ספריה למורשת יהדות מצרים.

תמונה מתוך בית הכנסת בן עזרא שברובע הקופטי בקהיר, מצרים
תמונה מתוך בית הכנסת בן עזרא שברובע הקופטי בקהיר, מצרים

מגדל קהיר

גובהו של מגדל קהיר הוא 187 מטרים ומראשו נשקפת תצפית מרהיבה על העיר. המגדל נמצא ברובע זמאלכ על האי ג'זירה שבנהר הנילוס. בראש המגדל ישנה מסעדה מסתובבת עם מרפסת תצפית. המסעדה משלימה סיבוב כל 70 דקות.

מעטה המגדל עוצב בתבנית מחוררת כדי להידמות לפרס הלוטוס – מסמליה של מצרים העתיקה. המגדל הוא מהמבנים המוכרים והבולטים בעיר.

המוזיאון המצרי

כאן נמצא האוסף הגדול ביותר בעולם של פריטים ממצרים העתיקה – יותר מ-120,000 כאלה. המוזיאון המצרי הוקם ב-1835 (!) ועבר למבנה הנוכחי שנמצא בכיכר א-תחריר בשנת 1902.

במוזיאון המצרי תוכלו למצוא אוסף עצום של סרקופגים מעץ, פסלים ממצרים העתיקה, פפירוסים ביוונית, לטינית, ערבית ואף בכתב חרטומים וכן מטבעות מהתקופות המצריות העתיקות, היוונית, הרומית והמוסלמית.

כמו כן, תוכלו לראות כאן את האוצרות מקברו של תות אנך אמון, כולל מסכת הזהב המפורסמת. יש במוזיאון המצרי גם חדר המכיל מומיות של פרעונים מתקופת הממלכה החדשה (1550-1070 לפנה"ס) ובני משפחותיהם, אך רוב המומיות – 22 במספר – הועברו באפריל 2021 למוזיאון הלאומי לתרבות מצרית, שנמצא בפוסטאט שבעיר העתיקה של קהיר.

מסכת הזהב של תות אנך אמון, המוזיאון המצרי, קהיר, מצרים
מסכת הזהב של תות אנך אמון, המוזיאון המצרי, קהיר, מצרים

קהיר החדשה

עקב צפיפות האוכלוסין והמחסור בנדל"ן בקהיר החליט הממשל לבנות עיר חדשה ממזרח לעיר הקיימת ואף בירה מנהלית חדשה בקצה המזרחי. התוכנית היא לבנות מרכזים עסקיים שיתחרו במרכזים המפורסמים בעולם ולהעביר לבירה המנהלית החדשה את מוסדות הממשלה, הארמונות הפרלמנטריים והנשיאותיים והשגרירויות הזרות.

אחד הפרויקטים המעניינים בבירה המנהלית החדשה הוא "המגדל האייקוני," שצפוי להגיע לגובה של 345 מטרים ובנייתו אמורה להסתיים ב-2023. זהו בניין משרדים שכרגע הוא כבר גורד השחקים הגבוה ביותר באפריקה. עד שנת 2030 מתוכנן להיבנות במקום גם "אובליסק הבירה," שצפוי להגיע לגובה של 1,000 מטר ולהפוך בכך למגדל הגבוה בעולם. בנוסף, אמור להיבנות בקהיר החדשה גם פארק שצפוי להיות גדול פי ארבעה מדיסנילנד ואף נמל תעופה בינלאומי חדש.

כל הפרויקטים הללו הם חלק ממה שנקרא "חזון מצרים 2030." עד אז צפוייה קהיר החדשה להיות מאוכלסת ב-5 מיליון תושבים. רוב הפרויקטים הללו נמצאים רק בתכנון או בשלבי בנייה ראשוניים, אך בקהיר החדשה תוכלו למצוא קניונים מודרניים רבים, כך שזה יכול להיות מקום לא רע לשופינג.

עיר המתים

זהו בית קברות (נקרופוליס) עצום מימדים בצפון קהיר. אם אתם שואלים את עצמכם מדוע הוא מכונה "עיר," התשובה היא שבין הקברים הרבים במקום חיים יותר ממיליון(!) איש. איך זה קרה?

בית הקברות הוקם ככל הנראה ביחד עם העיר פוסטאט בשנת 642 לספירה והגיע לשיאו בין המאות ה-13 ל-15. במקום חיו לאורך השנים אנשים שונים: עובדי בית הקברות, סופים ותלמידי איסלאם אחרים שחקרו את מבני המאוזוליאה שהוקמו על ידי הסולטנים השונים במקום וכן כפריים ותושבי ערים סמוכות שעברו להתגורר במקום מסיבות שונות.

החל מסוף המאה ה-19 ובמהלך המאה ה-20 עברו להתגורר בעיר המתים יותר ויותר אנשים עקב העיור ההולך וגובר של קהיר והמחסור בנדל"ן. חלק מהם עברו להתגורר במבני המאוזוליאה עצמם והפכו אותם לבתים מאולתרים עם חיבור פיראטי לחשמל ושימוש בבארות הקיימות במקום כמקור מים. זה אמנם נשמע כמו סיפור עסיסי במיוחד לתקשורת, שאכן מקדישה תשומת לב רבה לאנשים אלו, אך יש לציין כי הם מיעוט בקרב תושבי הנקרופוליס של קהיר.

מינרטים של מבני מאוזוליאה עתיקים וקברים בעיר המתים, קהיר, מצרים
מינרטים של מבני מאוזוליאה עתיקים וקברים בעיר המתים, קהיר, מצרים

עיר הזבל

מנשיית נאצר בשמה הרשמי היא שכונת פחונים בפרברי קהיר המבוססת על איסוף ומיחזור האשפה של העיר. השכונה נמצאת למרגלות גבעת אלמקטם ומכונה בפי כל "עיר הזבל." זוהי שכונת מצוקה אמיתית שבה לרוב תושבי השכונה אין גישה למים זורמים או חיבור למערכת הביוב.

בין תושבי השכונה ישנם עשרות אלפים שעבודתם היא איסוף האשפה של קהיר ומיונה על מנת להפיק ממנה רווח כלשהו. משפחות שונות מתמחות בטיפול בסוגי אשפה שונים. כך למשל, מוצרי נייר או זכוכית שנמצאים באשפה נמכרים ואספני מתכת מתיכים וממחזרים אותה לשימוש נוסף.

בנוסף, בעיר הזבל מגדלים גם חזירים, הניזונים מאשפה אורגנית ובשרם נמכר לאחר מכן באיטליזים הקופטים ברחבי העיר. יש לציין כי בשנים האחרונות הוגבר הפיקוח הבריאותי על עדרי החזירים במנשיית נאצר בשל החשש משפעת החזירים.

אתר מעניין נוסף בעיר הזבל הוא כנסיית שמעון הקדוש. זוהי כנסייה מונוליטית, כלומר, היא עשויה מבלוק אבן יחיד. תופתעו אולי לשמוע שזוהי הכנסייה הגדולה ביותר במזרח התיכון והיא יכולה להכיל עד 20,000(!) מתפללים.

מונית ריקשה מאחורי טנדר עם שקי אשפה בינות להרי זבל במנשיית נאצר (עיר הזבל), קהיר, מצרים
מונית ריקשה מאחורי טנדר עם שקי אשפה בינות להרי זבל במנשיית נאצר (עיר הזבל), קהיר, מצרים

פסטיבל קהיר

זהו פסטיבל סרטים בינלאומי שנערך מדי שנה בחודשי החורף (נובמבר-דצמבר) בקהיר מאז 1976. פסטיבל קהיר הוא פסטיבל הקולנוע הבינלאומי הראשון שנערך בעולם הערבי (ואף במזרח התיכון כולו). תעשיית הקולנוע המצרית הינה הגדולה בעולם הערבי והמבוגרים שבינינו ודאי זוכרים את ימי הסרט הערבי של יום שישי, כאשר סרט מצרי שודר בערוץ הראשון בערב שבת.

פסטיבל הסרטים הבינלאומי של קהיר (CIFF) הוא אירוע הקולנוע היחיד במזה"ת שהוכר כפסטיבל תחרותי על ידי ה-FIAPF והוא מחלק פרסים ברוח התרבות המצרית:

  • פירמידת הזהב לסרט ולמפיק הטוב ביותר
  • פירמידת הכסף לבמאי הטוב ביותר
  • פירדמית הברונזה לסרט הראשון או השני של הבמאי
  • השחקן הטוב ביותר
  • התרומה האומנותית הגדולה ביותר
  • ופרס נג'יב מחפוז לתסריט הטוב ביותר

הפסטיבל צפוי להתקיים השנה בין ה-15-24.11 ואתם מוזמנים להתעדכן בכל הפרטים באתר הפסטיבל.

צריכים עזרה בהוצאת ויזה?
נשמח לסייע

קהיר – תחבורה

שדה התעופה הבינלאומי של קהיר (CAI) נמצא כ-15 קילומטרים מצפון-מזרח לעיר והוא השני בגודלו באפריקה. זהו שדה תעופה עצום המשרת כ-80 חברות תעופה מאירופה, צפון אמריקה, אסיה ואפריקה וכולל גם כ-5,000 מ"ר של חנויות דיוטי פרי (אם שכחתם לקנות מתנה לפני החזרה הביתה ;)). מהשדה לעיר תוכלו להגיע באוטובוס או במוניות (נסו את חברת London Cab).

זמן הטיסה מתל אביב לקהיר הוא כשעה ו-25 דקות. טיסות ישירות מופעלות בקו תל אביב-קהיר על ידי חברת Egyptair המצרית. אם תגיעו בטיול מאורגן למצרים, כנראה תטוסו עם חברה זו ותנחתו בשדה התעופה של קהיר. הרכבת התחתית בקהיר הייתה הראשונה ביבשת אפריקה ובמזרח התיכון (אפילו לנו עדיין אין).

כיום יש בה שלושה קווים פעילים (ועוד שלושה בתכנון): הראשון נבנה בשנות ה-80, השני נפתח בשנת 1996 והשלישי ב-2012. הרכבת התחתית של קהיר היא הדרך המהירה והיעילה ביותר להתנייד ברחבי העיר.

מלבד הרכבת התחתית, ישנם כמובן אוטובוסים, מיקרובוסים ומוניות. בקהיר תוכלו להשתמש גם באפליקציות אובר (Uber) וקארים (Careem, שנמצאת בבעלות אובר). אם אתם מעוניינים בחוויה ייחודית, נסו את אוטובוס הנהר (Nile Bus) או את מוניות הנהר (Nile Taxi). בנוסף, תוכלו לנסוע בכרכרה ברחבי העיר. את הכרכרות תמצאו בעיקר לאורך הנהר, בעיר התחתית, בזמאלכ או בגיזה.

מזג אוויר בקהיר

מזג האוויר בקהיר, כמו מזג האוויר במצרים באופן כללי, הוא מדברי והטמפרטורות במהלך היום גבוהות יחסית ברוב ימות השנה. אפילו בחודשי החורף הקרים ביותר (דצמבר-ינואר), הטמפרטורה במהלך היום עשויה לטפס מעל ל-30 מעלות. לעומת זאת, הטמפרטורה בלילה עשויה להיות נמוכה מאוד, בעיקר בחודשי החורף (בין 1 ל-4 מעלות).

כיאה לאקלים מדברי, בקהיר לא יורד הרבה גשם במהלך השנה. החודשים הגשומים ביותר הם נובמבר עד מרץ, אך כמות המשקעים הממוצעת בדצמבר, שהוא החודש הגשום ביותר, הינה כ-6 מ"מ.

העונות האידיאליות לביקור בקהיר הן כמובן הסתיו והאביב (ספטמבר-נובמבר ומרץ-מאי), אך אין בעיה לבקר בעיר גם בחורף (דצמבר-פברואר) בשל כמות המשקעים הנמוכה והטמפרטורות הסבירות (בדרך כלל). בחודשי הקיץ הלוהטים (יוני-אוגוסט) מזג האוויר עלול להיות חם מדי ועדיף לבלות אותם קרוב יותר לחופי הים התיכון מאשר בעיר קהיר עצמה.

אהבתם? שתפו את המאמר!